Meerderheid Vlamingen vergeet brandpolis aan te passen na grote binnen- en buitenwerken

13 sep. 2021
Particulier, 
Pers & publiciteit
Pexels jeshootscom 834892 1

De Vlamingen hebben vorig jaar massaal de binnen- en/of buitenruimte van hun woning aangepakt. Toch heeft slechts een minderheid ook spontaan zijn brandverzekering aangepast. Liefst één op de vijf woningen blijft zo stevig onderverzekerd en dat is een risicovolle situatie. Zeker nu door corona elektrische toestellen lang draaien en er meer geklust wordt, wat het risico op brand verhoogt. We raden daarom onder meer aan om alle waardevolle spullen in huis én buiten te fotograferen en de beelden bovendien te bewaren in een beveiligde Cloud-omgeving.

1 op 5 Vlamingen onderverzekerd

De coronacrisis heeft liefst één op de drie Vlamingen gestimuleerd om hun huis een grote make-over te geven, zo blijkt uit een recent onderzoek van iVox bij 1.000 Vlaamse woningeigenaars, in opdracht van Hillewaere. Gemiddeld spenderen ze 17.539 euro aan een nieuwe badkamer, keuken en nieuw interieur. Ook de buitenruimtes krijgen serieus meer aandacht. Vorig jaar alleen al werden in ons land een recordaantal van 4.050 zwembaden aangelegd, dit jaar verwachten de aannemers er minstens evenveel aan te leggen. Zo’n zwembad kost gemiddeld tussen de 50.000 en 65.000 euro.

“Het is duidelijk dat de Vlamingen een stevige duit hebben geïnvesteerd in meer comfort en daar nu ook ten volle van genieten. Echter, velen vergeten tezelfdertijd ook hun brandverzekering aan te passen. Uit onze analyse blijkt dat ongeveer één op de vijf woningen vandaag onderverzekerd is. En dat is toch risicovol. Als er zich schade voordoet, dreigt u zo voor onaangename financiële verrassingen te staan.” Leen Verheyen, Algemeen Directeur Hillewaere Verzekeringen

Veel voorkomende bronnen van schade zijn een lek in het dak of een waterleiding en stormschade. Maar zeker ook brand. De voorbije jaren is een stijging merkbaar van ernstige woningbranden. En dat is volgens brandpreventieadviseurs onder meer te wijten aan het feit dat onze huizen dezer dagen vol plastic staan en elektronische apparaten die voortdurend worden opgeladen. Zeker in deze coronatijden.

Foto's maken en veilig bewaren

We willen daarom wijzen op het belang van het up-to-date houden van uw woningverzekering na verbouwingen. Maar ook voldoende rookmelders plaatsen, geen overvolle verdeelstekkers gebruiken, apparaten stofvrij houden en niet ‘s nachts apparatuur opladen, zijn zaken die iets té vaak vergeten worden.

We raden bovendien aan om foto’s te nemen van uw meest waardevolle bezittingen én deze ook op een plek te bewaren die zelf niet gevoelig is voor schade. Bijvoorbeeld in een beveiligde, digitale Cloud-omgeving.

“Wie er voor wil zorgen dat na een geval van schade de expertise vlot verloopt, maakt best regelmatig eens een foto van de meest waardevolle bezittingen binnen en buiten. Overzichtsbeelden van een buitenruimte, tuin en kamers zijn ook altijd nuttig. Met zulke foto’s is er gemakkelijker bewijs dat er bijvoorbeeld een waardevol schilderij aan de muur hing. Aankoopbewijzen zijn er natuurlijk ook steeds. Maar vaak worden die niet bijgehouden, of gaan ze zelf verloren in de schade.” Leen Verheyen, Algemeen Directeur Hillewaere Verzekeringen

Niemand is verplicht om een brandpolis te nemen, maar de meeste banken verplichten bij het afsluiten van een woninglening hun klanten wel om er een af te sluiten. Dat is begrijpelijk, aangezien een bank evenzeer financieel schade kan lijden wanneer er iets met de woning zou mislopen.

We willen er tot slot ook nog op wijzen dat ook één op de tien Vlamingen hun woning oververzekeren. Ook zij hebben er baat bij om regelmatig hun administratie op orde te brengen.


Gerelateerde artikelen

Adobe Stock 670271362

De impact van alcoholintoxicatie versus dronkenschap op uw verzekering

Ondernemer, 
Particulier

Wie met een glaasje op achter het stuur in de wagen stapt, staat vaak niet stil bij de verregaande gevolgen die deze beslissing kan hebben. Niet alleen wat betreft de emotionele schade en bestraffing, maar ook voor het verhaalsrecht van uw verzekeraar. Wanneer u na een ongeval een positieve ademtest aflegt en de wettelijke limiet hebt overschreden, wordt er een verschil gemaakt tussen alcoholintoxicatie of staat van dronkenschap. 

Veilig naar school is uw kind goed verzekerd

Terug naar school, is uw kind goed verzekerd?

Ondernemer, 
Particulier

Wist u dat 1 op de 5 ongevallen waarbij kinderen en jongeren gewond raken, gebeurt op school? Ook het verkeer wordt opnieuw drukker, waardoor het risico op een ongeluk tijdens het traject naar en van school verhoogt. Daarbij komt dat 75% van de Belgen de financiële gevolgen van een dergelijk school- of verkeersongeval onderschat. Toch moet u als ouder vaak eerst zelf de kosten van een dokter of ziekenhuis betalen voordat u terugvalt op een (school)verzekering. Deze laatste is dus maar beter zo volledig dekkend mogelijk.

Adobe Stock 259920819

5 onmisbare waarborgen in uw autoverzekering

Ondernemer, 
Particulier
Kan u het zich voorstellen? U zit achter het stuur van uw nieuwe wagen, klaar om de weg op te gaan. Voordat u de motor start, wil u er natuurlijk zeker van zijn dat u goed verzekerd bent. Een goede autoverzekering is namelijk van essentieel belang om uzelf met een gerust gevoel in het verkeer te begeven. Het beschermt u tegen de financiële risico’s van schade en biedt u gemoedsrust, zodat u vol vertrouwen achter het stuur kan plaatsnemen.