5 tips om brandschade aan uw woning te vermijden

04 jan. 2023
Particulier
Brandschade

De voorbije jaren is het aantal ernstige woningbranden merkbaar gestegen. Waarom? Om dat we nu eenmaal anders leven dan pakweg 20 jaar geleden. Onze huidige woningen staan vol met elektronische apparaten die voortdurend worden opgeladen. We vergeten bovendien al te vaak om onze verzekeringspolis aan te passen. Zo merken wij op dat maar liefst één op de vijf woningen onderverzekerd is. Ons advies: check of uw huidige polis nog voldoende dekking biedt. De polis aanpassen waar nodig is een absolute must, maar ook in uw dagelijkse gewoonten kan u eenvoudig schade vermijden.

1. Plaats voldoende rookmelders

Sinds januari 2020 is het verplicht om in elke huur- en privatieve woning rookmelders te hangen. Het beschermt u en het geeft een zekere gemoedsrust voor moest er iets fout lopen. Het is niet voor niks dat rookmelders steevast opgenomen worden in de verkoopovereenkomst en/of notariële akte. 


2. Gebruik geen overvolle verdeelstekkers

Het komt ons allemaal bekend voor. U steekt de stekker van een apparaat in het stopcontact en al snel merkt u op dat die ene stekker niet voldoende is om alle apparatuur in uw woonkamer, keuken of slaapkamer te voorzien van stroom. De verdeelstekker is daarbij een handige en dankbare oplossing. Maar vergeet niet om die verdeelstekker terug uit te trekken wanneer u die apparaten niet langer nodig heeft. Of nog beter: vermijd ze zoveel mogelijk om het net niet te overbelasten. 

3. Hou uw apparaten stofvrij

We vergeten allemaal wel eens om de elektronische apparaten af te stoffen bij het poetsen. Wanneer stof echter in aanraking komt met stroom, kan ook dat brand veroorzaken. Goed poetsen is de boodschap dus, en ga zeker met een stofvod over alle apparaten. 

4. Vermijd om toestellen 's nachts op te laden

Velen onder ons hebben de gewoonte om ’s nachts onze smartphone op te laden, maar dat kan leiden tot oververhitting en tot brand. Laad daarom uw toestellen enkel overdag op. Van zodra een toestel is opgeladen, haal het uit de stekker. Zorg er daarnaast ook voor dat uw elektronica steeds in het zicht ligt wanneer het oplaadt. Batterijen van elektrische fietsen worden maar al te vaak in de garage opgeladen, maar ook dat houdt risico’s in. 

5. Neem regelmatig foto's

Mocht u toch getroffen worden door schade in of aan uw woning, zorg er dan voor dat de expertise die daarop volgt vlot kan verlopen. Neem regelmatig foto’s van uw meest waardevolle bezittingen, binnen of buiten. Overzichtsbeelden van een tuin, een kamer, etc. zijn altijd nuttig. Hoe meer bewijsmateriaal er is van de toestand voor de schade, hoe eenvoudiger uw dossier behandeld kan worden. Hou daarom ook zoveel als u kan de aankoopbewijzen bij. Bewaar deze foto’s en documenten op een plek die zelf niet gevoelig is voor schade. In een beveiligde, digitale Cloud-omgeving bijvoorbeeld.

Gerelateerde artikelen

Vastgoedfinanciering tweede pensioenpijler

Vastgoedfinanciering via tweede pensioenpijler

Ondernemer, 
Particulier
Heeft u een interessante vastgoedopportuniteit op het oog? Of wil u investeringen doen in of aan uw huidige woning? Dan kan uw tweede pijler pensioenplan een interessant alternatief bieden voor het gekende hypothecaire krediet. Uw pensioenverzekeringscontract biedt namelijk gunstige mogelijkheden om (een deel van) uw opgebouwde pensioenkapitaal nu reeds in te zetten voor vastgoedfinanciering.
Adobe Stock 233981194

Zorgeloos en goed verzekerd op skivakantie

Particulier
Skiën en snowboarden is vooral veel fun, maar als sneeuwfanaat kan u maar best beslagen op het ijs, en de sneeuw, komen. Een goede voorbereiding is alles. En dan hebben we het niet alleen over het klaarmaken van de skilatten en op het internet zoeken naar de beste après-ski.
Pexels jeshootscom 834892 1

Meerderheid Vlamingen vergeet brandpolis aan te passen na grote binnen- en buitenwerken

Particulier, 
Pers & publiciteit
De Vlamingen hebben vorig jaar massaal de binnen- en/of buitenruimte van hun woning aangepakt. Toch heeft slechts een minderheid ook spontaan zijn brandverzekering aangepast. Liefst één op de vijf woningen blijft zo stevig onderverzekerd en dat is een risicovolle situatie. Zeker nu door corona elektrische toestellen lang draaien en er meer geklust wordt, wat het risico op brand verhoogt.