Cyberverzekering, steeds relevanter bij het toenemend aantal cyberhacks

12 dec. 2022
Onderneming
1670861198792

Wist u dat Belgische ondernemingen jaarlijks samen zo'n 100 miljoen euro losgeld betalen aan cyberhackers? Deze organisaties, groot of klein, vallen ten prooi aan zogenoemde gijzelsoftware waarbij ze geen toegang meer hebben tot hun eigen computernetwerk. En kunnen dus vaak niet anders. Bescherm uw onderneming tegen cyberfraude en dek uzelf in met een cyberverzekering. Zo houdt u het financiële verlies bij een cyberaanval minimaal.

Hoe kan een cyberverzekering u gemoedsrust bieden bij een cyberaanval?

Een cyberverzekering kan helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen. In het geval van een cyberaanval kan een cyberverzekering bijvoorbeeld de kosten dekken voor het herstel van de systemen, het betalen van losgeld om toegang tot geblokkeerde systemen te krijgen en het vergoeden van inkomstenderving als gevolg van de aanval. Het hebben van een cyberverzekering kan daarom helpen om uw gemoedsrust te herstellen, omdat u weet dat u financiële steun hebt om u te helpen omgaan met de gevolgen van een cyberaanval.


Zijn er nog andere voordelen verbonden aan een cyberverzekering?

Ja, naast het helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen, bieden veel cyberverzekeringen ook advies en ondersteuning om u te helpen uw systemen beter te beschermen tegen toekomstige aanvallen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van toegang tot specialistische expertise en hulpmiddelen om uw netwerkbeveiliging te verbeteren. Sommige cyberverzekeringen bieden ook een crisismanagementplan om u te helpen stappen te ondernemen om de impact van een aanval te beperken en de zaken snel weer op orde te krijgen. Dit kan allemaal bijdragen aan een gevoel van gemoedsrust en geruststelling.


Is een cyberverzekering relevant voor een KMO? Vallen ze uw bedrijf aan?

Cyberaanvallen komen tegenwoordig vrijwel dagelijks voor en geen enkele organisatie, groot of klein, blijkt volledig veilig te zijn voor dit soort aanvallen. Het is daarom belangrijk voor elke organisatie, inclusief KMO's, om maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen cyberaanvallen en om voorbereid te zijn wanneer er toch een aanval plaatsvindt. Dit kan bijvoorbeeld door het aangaan van een cyberverzekering en het implementeren van sterke beveiligingsmaatregelen.


Welke maatregelen beschermen u tegen een cyberaanval?

Er zijn een aantal stappen die u kan ondernemen om uw bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval. Deze stappen zijn:

  1. Zorg voor sterke wachtwoordbeveiliging: Zorg ervoor dat alle wachtwoorden die door medewerkers worden gebruikt sterk en uniek zijn en regelmatig worden veranderd.
  2. Installeer beveiligingssoftware: Zorg ervoor dat u op alle apparaten en systemen up-to-date beveiligingssoftware hebt geïnstalleerd, zoals antivirus- en firewallsoftware.
  3. Beperk toegang tot gevoelige informatie: Beperk wie toegang heeft tot gevoelige bedrijfsinformatie en zorg ervoor dat de toegang tot deze informatie op een veilige manier wordt geregeld.
  4. Maak regelmatig back-ups: Zorg ervoor dat u regelmatig back-ups maakt van belangrijke bedrijfsgegevens, zodat u deze kunt herstellen in het geval van een cyberaanval.
  5. Geef medewerkers opleiding over cyberbeveiliging: Zorg ervoor dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico's van cyberaanvallen en hoe ze zich hiertegen kunnen beschermen. Bied opleidingen en trainingen aan om dit te bevorderen.
  6. Overweeg het aangaan van een cyberverzekering: Een cyberverzekering kan helpen om de financiële gevolgen van een cyberaanval te verminderen en u te voorzien van advies en ondersteuning om uw systemen beter te beschermen.

Gerelateerde artikelen

Expertise verzekerd cybercriminaliteit en de gevolgen voor uw onderneming

EXPERTISE VERZEKERD: Cyberincidenten en de gevolgen voor uw onderneming

Onderneming, 
Ondernemer, 
Expertise verzekerd
Cybercriminaliteit is sinds enige tijd een steeds vaker voorkomend fenomeen, maar is de afgelopen jaren in een stroomversnelling terechtgekomen. Niet alleen overheidsinstanties zijn hier slachtoffer van. Ook heel wat ondernemingen, groot én klein, krijgen meer en meer te kampen met cyberincidenten in de brede zin van het woord. Dit heeft zowel op vlak van bedrijfsvoering als voor de continuïteit en de toekomst van de onderneming verstrekkende gevolgen.
Medewerkers slim extralegaal verlonen

6 slimme manieren om uw medewerkers extralegaal te verlonen

Onderneming, 
Ondernemer
Loonindexeringen hebben een grote impact op uw onderneming. Uiteraard gunt u uw medewerkers het beste, maar heeft u graag ook de controle over uw bedrijfskost. Klinkt tegenstrijdig? Dat hoeft niet het geval te zijn. Er bestaan namelijk interessante extralegale verloningsvormen. Zeker bij variabele verloning kan u beide doelen verwezenlijken: gaat het goed met uw onderneming, dan genieten uw medewerkers van een mooie extra. Een motiverend verhaal voor hen en interessant voor u als werkgever
Hillewaere Dock3 85 min

Ons Hillewaere feest: the aftermovie

Algemeen

Dit was ons Hillewaere feest. Een schitterende avond tijdens welke we samen reflecteerden over waar we vandaag staan en hoe we ons toekomstbeeld zien. Om nadien uiteraard ook een fantastisch feestje te bouwen met ons Hillewaerdig topteam. De toekomst creëren door hem zelf uit te vinden, dat is #helemaalhillewaere. Let's redefine brokerage.